Σελίδες

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΕΣ & ΤΟΠΙΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ

ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ ΠΕΙΡΑΙΑ


Στην τελική ευθεία η παραχώρηση του ΣΕΜΠΟ

Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται ξανά οι λιμενεργάτες του Πειραιά ενάντια στην παραχώρηση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) του λιμανιού του Πειραιά στην κινέζικη εταιρεία Cosco που ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου. Οι 1.500 εργαζόμενοι, συνεχίζοντας τις περσινές κινητοποιήσεις, διαμαρτύρονται για την ιδιωτικοποίηση του ΣΕΜΠΟ και την εργασιακή ανασφάλεια που θα προκύψει για το σύνολο των εργαζομένων από το νέο καθεστώς. Και έχουν κάθε δίκιο να ανησυχούν καθώς ο κινέζικος κολοσσός θα απαιτήσει ακόμη μεγαλύτερη κερδοφορία, ακόμη μεγαλύτερη «ανταγωνιστικότητα», μέσα από την αποικιοκρατικού τύπου σύμβαση παραχώρησης του ΣΕΜΠΟ για 35 ολόκληρα χρόνια!!!

Ωστόσο, αυτό που προκαλεί μεγάλη εντύπωση είναι η στροφή των συνδικαλιστικών οργάνων των λιμενεργατών, της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και της Ένωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ, οι οποίες μιλούν πλέον για «πάγωμα» της εγκατάστασης της Cosco στο λιμάνι και «επαναδιαπραγμάτευση» της σύμβασης με την Cosco. Γραμμή σαφώς διαφορετική από αυτήν που είχαν οι λιμενεργάτες στις προηγούμενες κινητοποιήσεις τους και η οποία μιλούσε ξεκάθαρα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού. Και αυτή διαφοροποίηση έχει σαφώς να κάνει με την εκλογή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και αποτελεί μία πρώτης τάξης ευκαιρία να κουκουλωθεί η πρόθεση του ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει κανονικά τη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης κρυμμένο πίσω από το μανδύα της «επαναδιαπραγμάτευσης».

Αντίστοιχου χαρακτήρα είναι και η αναμονή των σωματείων για τη γνωμοδότηση του Συμβούλιου της Επικρατείας σχετικά με την προσφυγή τους ενάντια στην παραχώρηση του ΣΕΜΠΟ. Μέσα από την αναπαραγωγή επιχειρημάτων περί «δημοσίου συμφέροντος» και «τομείς στρατηγικής σημασίας» σπέρνουν σύγχυση και αυταπάτες στους εργαζόμενους, υπονομεύουν το ταξικό τους συμφέρον και στρώνουν το δρόμο προς την τελική παραχώρηση του ΣΕΜΠΟ.

Για τους εργαζόμενους τα μόνα αιτήματα που μπορούν να εκφράσουν τα συμφέροντά τους είναι τα «Όχι στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών», «Όχι στην υπονόμευση των εργασιακών δικαιωμάτων των λιμενεργατών» και σε αυτά πρέπει να επιμείνουν.