Σελίδες

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΕΣ & ΤΟΠΙΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ

ΕΦΕΕ: Αναβάλουν το πραξικόπημα κανένας εφησυχασμός-οι σύλλογοι σε εγρήγορση!

Σε διαφαινόμενη αναβολή οδηγείται η πραξικοπηματική διαδικασία της «ανασύστασης» της ΕΦΕΕ μετά την αποχώρηση της ΠΑΣΠ από την «Τεχνική Γραμματεία» στις 22/10, ενώ η υποτιθέμενη συμφωνία για την διεξαγωγή του Παππουδίστικου Συνεδρίου ήταν η 23-25/10. Από ότι φαίνεται η ΠΑΣΠ εκτίμα ότι μπορεί με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ να διαμορφώσει καλύτερο συσχετισμό στις επερχόμενες φοιτητικές εκλογές, ώστε να μπει σε αυτή τη διαδικασία με καλύτερους Όρους.

Η εξέλιξη αυτή κάθε άλλο παρά στον εφησυχασμό πρέπει να οδηγήσει. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι η πραξικοπηματική διαδικασία που έστησε το αντιδραστικό κοινοβουλευτικό μπλοκ δυνάμεων ΔΑΠ-ΠΑΣΠ-ΠΚΣ-ΑΡΕΝ δεν ακυρώθηκε από τους φοιτητικούς συλλόγους και την αντίθεση τους σε αυτήν. Ακυρώθηκε από τις αντιθέσεις στα παζάρια που εκτυλίχτηκαν στα πλαίσια αυτού του μπλοκ. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι οι δυνάμεις αυτές θα επανέλθουν με τις ίδιες ακριβώς επιδιώξεις και μάλιστα σε αντιδραστικότερη κατεύθυνση. Για το λόγο αυτό απαιτείται επαγρύπνηση και εγρήγορση στους συλλόγους να την αποφυγή και ακύρωση της επόμενης προσπάθειας που θα στηθεί, μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις.

Θα πρέπει να συνεχιστεί η καταγγελία στους συλλόγους για να ξεσκεπαστούν τα κομπρεμι, η σαπίλα και η δυσοσμία που χαρακτηρίζει τις δυνάμεις αυτές. Να γίνει αντιληπτό στη πλειοψηφία των σπουδαστικών μαζών ότι σαν τους ραδιούργους καρδινάλιους του Βατικανού και τους αυλικούς των Βερσαλιών, συνεχίζουν τις συνομωσίες τους εναντίον του φοιτητικού κινήματος και των οργάνων του. Ότι βάλθηκαν να στήσουν μια ΕΦΕΕ, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους. Μια ΕΦΕΕ μακριά και ενάντια στα συμφέροντα, τα προβλήματα και τις διεκδικήσεις της πλειοψηφίας των φοιτητών. Μια ΕΦΕΕ πειθήνιο όργανο της κυβέρνησης, κλακαδόρου του εκάστοτε υπουργού Παιδείας, και επίσημου συνομιλητή στα τραπέζια του διαλόγου – θαψίματος των φοιτητικών αγώνων.

Εδώ και δύο εβδομάδες διεξήχθη ένα κρυφτούλι διαδρόμων, αιθουσών και παρασκηνίων, από σχολή σε σχολή, από αίθουσα σε αίθουσα, προσπαθώντας όλες αυτές οι δυνάμεις να κερδίσουν χρόνο στις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις για τον αριθμό των συνέδρων και των αποτελεσμάτων των τελευταίων φοιτητικών εκλογών. Χωρίς να έχει ανακοινωθεί τίποτα στους φοιτητικούς συλλόγους, χωρίς να έχουν γίνει Γενικές Συνελεύσεις (άλλα και σε όσες έγιναν δεν το έθεσαν καθόλου), χωρίς να έχουν καν ενημερωθεί οι (υποτίθεται) άμεσα ενδιαφερόμενοι (οι φοιτητές), οι παρατάξεις του κοινοβουλευτισμού και της υποταγής, μετά από αμέτρητα παζάρια και τηλεφωνικά πάρε – δώσε, κατέληξαν σε μια ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΗ, ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ, ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΚΗ ανακοίνωση όπου ξεγυμνώνονται για τις πραγματικές τους προθέσεις, χωρίς οι ξεφτίλες να κρατάνε ούτε τα προσχήματα.

Έτσι στις 21 /10 η ΠΚΣ καταθέτει γραπτή πρόταση που υπογράφει η ΑΡΕΝ την ίδια στιγμή και η ΔΑΠ την επόμενη μέρα, προτείνοντας: 1) συνέδριο εξπρές τριών ημερών όπου κάρτες θα μοιράζονται ακόμη και λίγο πριν να ανοίξει η κάλπη. 2) Τα Δ.Σ. να ορίσουν τους αντιπροσώπους στο Συνέδριο 3) το Συνέδριο να ξεκινήσει με το 50+1 των συνέδρων που πήραν κάρτες. Και όλα αυτά βέβαια αφού για δυο εβδομάδες αλλοίωσαν και ξανάγραψαν τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών, γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια τους χιλιάδες των φοιτητών που ψήφισαν καθώς και το καταστατικό της ΕΦΕΕ.

Οι ηγεσίες των ψευτοαριστερων παρατάξεων ΠΚΣ και ΑΡΕΝ επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά με τον πιο άθλιο τρόπο τον υπονομευτικό τους ρόλο μέσα στο κίνημα. Απέδειξαν την υποταγή τους στην αστική νομιμότητα και την λειτουργία τους ως ανάχωμα και συμπλήρωμα του συστήματος. Η ΠΚΣ μάλιστα, παράλληλα με τη πραξικοπηματική διαδικασία πήρε πρωτοβουλία (με την άδεια βέβαια του συστήματος) να βάλει ακόμη ένα φραγμό στην ανασυγκρότηση του κινήματος και των οργάνων του. Έτσι μετά τη συγκρότηση εξπρές των «επιτροπών αγώνα» στις σχολές καλεί ιδρυτική σύσκεψη στις 6/11 του φοιτητικού ΠΑΜΕ σε πανελλαδικό επίπεδο.

Τέλος, αντιφατική ήταν η στάση της ΕΑΑΚ. Εντύπωση και ερωτηματικά προκαλεί η ανοχή της σε όλη αυτή την διαδικασία, χωρίς μάλιστα να ξεκαθαρίζει αν θα την νομιμοποιούσε με την συμμετοχή της στο συνέδριο. Αν εν τέλει μετά από όλα αυτά τα μαγειρέματα θα έπαιρνε κάρτες.