Σελίδες

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΕΣ & ΤΟΠΙΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ με μετανάστες

Για την Πέμπτη 26 Ιούνη έχει αποφασιστεί στα Χανιά να γίνει διαδήλωση από μαζικούς φορείς, οργανώσεις και κόμματα ενάντια στα πογκρόμ και την αντιδραστική επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση στους μετανάστες, ενάντια στα φασιστικά νομοθετήματα που ετοιμάζει, ενάντια στο κλίμα βίας, τρομοκρατίας, ξενοφοβίας και ρατσισμού που καλλιεργείται.
Η εφημερίδα μας, στην προσπάθεια που κάνει να προβάλλει τους αγώνες και τις αγωνίες των μεταναστών ενάντια στο αντιδραστικό καθεστώς που επιβάλλεται, συζήτησε με μετανάστες που ζουν χρόνια στα Χανιά και τους ζήτησε να απαντήσουν στις παρακάτω ερωτήσεις:

-Τον τελευταίο καιρό η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει μια επίθεση απέναντι στους μετανάστες με αιχμή τους πιο εξαθλιωμένους απ’ αυτούς, τους λεγόμενους λαθραίους. Τι αντίκτυπο έχουν αυτά τα μέτρα και οι πρακτικές στην καθημερινή ζωή και την ψυχολογία των μεταναστών (“νόμιμων” ή όχι;)

-Νομίζεις ότι αυτά τα μέτρα δεν αγγίζουν τους μετανάστες που έχουν χαρτιά; Γνωρίζεις ότι αυτές τις μέρες συζητιέται στη Βουλή διάταξη για απέλαση αλλοδαπών (“νόμιμων” ή όχι ), εφ’ όσον διώκονται ποινικά, πριν γίνει η δίκη;

-Πώς νομίζεις ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η κατάσταση;

Αστρίτ (Αλβανία)

1. Ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό, με μεγαλύτερη ένταση επιβάλλεται ένα κλίμα τρομοκρατίας. Συλλήψεις και ξυλοδαρμοί των μεταναστών απ’ την αστυνομία. Καθημερινά σταματούν αυτοκίνητα για έρευνα και εξονυχιστικό έλεγχο. Αρχίζει να πλανιέται ένας φόβος όχι μόνο πάνω απ’ τους «παράνομους» μετανάστες αλλά και απ' τους νόμιμους. Κατά τη γνώμη μου, αυτό το κλίμα θα συνεχιστεί. Για μένα -που έχω χαρτιά- δεν υπάρχει ούτε άνθρωπος ούτε μετανάστης παράνομος. Οι μετανάστες έρχονται εδώ εξαναγκασμένοι από τις συνθήκες στη χώρα τους ( πόλεμοι, φτώχεια, πείνα) για να επιβιώσουν.
2. Κατά τη γνώμη μου, αυτά τα νέα μέτρα εξυπηρετούν το κεφάλαιο. Πιο απλά, δεν ευθύνονται οι μετανάστες που οι ιμπεριαλιστές καταστρέψανε τις χώρες τους, είτε με βόμβες είτε με οικονομικό τρόπο, και τους οδήγησαν στην προσφυγιά. Τα νέα αντιδραστικά μέτρα για τις απελάσεις, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και, για να το πω με μια φράση, η ακροδεξιά πολιτική που υλοποιείται και στηρίζεται από Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ δεν έχουν προσωρινό χαρακτήρα. Οι πιο πολλοί μετανάστες καταλαβαίνουν ότι αφορούν όλους, “νόμιμους” και μη. Κάποιοι νομίζουν ότι δεν τους αφορά, αλλά φοβάμαι ότι γρήγορα θα καταλάβουν ότι είναι και γι' αυτούς και για τους Έλληνες εργαζόμενους.
3. Στο όνομα της οικονομικής κρίσης μας οδηγούν όλους, μετανάστες και Έλληνες στη φτώχεια, στην πείνα και στην εξαθλίωση. Τα φαινόμενα των εξαθλιωμένων μεταναστών θα ενταθούν και θα αποτελούν το πρόσχημα για τις επιχειρήσεις «σκούπα» της αστυνομίας. Όλοι μαζί, μετανάστες και Έλληνες, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε πιο αποτελεσματικό από το να αγωνιστούμε για τα δικαιώματά μας. Εμείς, οι «νόμιμοι» μετανάστες, να σταθούμε αλληλέγγυοι στα αδέλφια μας τους κατατρεγμένους και εξαθλιωμένους. Να μην αφήσουμε να μας χωρίσουν σε νόμιμους και μη, Έλληνες και ξένους εργαζόμενους. Να συμμετέχουμε στα σωματεία μας. Η εργατική τάξη πρέπει ενωμένη να αντιμετωπίσει τον ταξικό της εχθρό και την αντιδραστική του πολιτική. Παρ' όλο που υπάρχει φόβος, μετανάστες συμμετέχουν στα συλλαλητήρια και στους αγώνες.

Άλφρεντ (Αλβανία)

1. Όταν το κράτος είχε ανάγκη τους μετανάστες, δηλαδή πολλά και φτηνά χέρια, όπως τότε, στα ολυμπιακά έργα, δεν μιλούσε για νόμιμους ή παράνομους μετανάστες. Αλήθεια, πόσοι «λαθραίοι» σκοτώθηκαν νόμιμα ή σακατεύτηκαν στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις; Μας κάνουν νόμιμους ή παράνομους καταπώς τους συμφέρει.
2. Αν η κατάσταση γίνεται άσχημη για τους Έλληνες εργαζόμενους, για τους μετανάστες γίνεται τραγική. Δέχονται εκβιασμούς απ’ τους εργοδότες να δουλέψουν με μικρότερο μεροκάματο. Ακόμη κι εμας, που τυπικά είμαστε νόμιμοι (πληρώνουμε εφορία, παράβολα -900 ευρώ- για τα χαρτιά) δεν μας παρέχουν κανένα δικαίωμα . Τα παιδιά μου που έχουν γεννηθεί εδώ, στα 18 τους θα είναι παράνομα. Η Ε.Ε πληρώνει εκατομμύρια ευρώ για να φυλάνε απ΄τους μετανάστες τα σύνορα που η ίδια, με τη συμμετοχή της στους πολέμους, έχει δημιουργήσει. Η οικονομική κρίση και τα νέα μέτρα δυσκολεύουν περισσότερο τη ζωή των μεταναστών. Ήδη, κάποιοι Αλβανοί νόμιμοι, που για μήνες δεν είχαν δουλειά, γύρισαν στην Αλβανία.
3. Τα μέτρα καταστολής, η καλλιέργεια της ξενοφοβίας και του ρατσισμού αποσκοπούν να προκαλέσουν το φόβο στους μετανάστες αλλά και στους Έλληνες. Όσο ο λαός δεν γνωρίζει τη δύναμη που έχει και τι μπορεί να κερδίσει με τους αγώνες του, αυτή η κατάσταση μπορεί να κυριαρχήσει. Όσο τα πράγματα δυσκολεύουν, ο λαός θα πρέπει να βγει στους δρόμους. Ο κοινός αγώνας είναι ο μόνος δρόμος.

Ταρίκ (Μαρόκο)

1. Η αστυνομία τον τελευταίο καιρό κάνει συνέχεια επιδρομές στα σπίτια. Συλλαμβάνει μετανάστες, είτε “νόμιμους” είτε όχι. Τις τελευταίες μέρες συνέλαβε και μετανάστη “νόμιμο” (τον Φαράτ) επειδή ήταν συμπαραστάτης στους απεργούς πείνας μετανάστες το Νοέμβρη του 2008. Ήμουν ένας από τους απεργούς πείνας που μπορέσαμε, με τη μαζική αλληλεγγύη και συμπαράσταση του χανιώτικου λαού, να πάρουμε χαρτιά παραμονής. Σήμερα οι μετανάστες που δεν έχουν χαρτιά φοβούνται να κυκλοφορήσουν έξω και κρύβονται στα σπίτια. Τους τελευταίους μήνες γνωρίζουμε ότι έχουν απελαθεί περίπου 250 άτομα. Η αστυνομία κάνει εφόδους σε σπίτια, συλλαμβάνει χωρίς αιτία. Φορτώνει σ’ όλους την κατηγορία του κλέφτη. Δέρνουν τους μετανάστες και παίρνουν τα λεφτά τους από τα σπίτια τους. Η κατάσταση αυτή απασχολεί όλους τους μετανάστες κι όλο αυτό κουβεντιάζουν.
2. Η κυβέρνηση προκειμένου να αποφορτιστεί από τις πιέσεις (εκλογές, οικονομική κρίση, προβλήματα με τη γκετοποίηση των μεταναστών κ.λπ.) επιτίθεται στους μετανάστες. Οι εξαθλιωμένοι και οι πεινασμένοι άνθρωποι μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στους ντόπιους. ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ όμως ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ. ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥΣ. Σ’ αυτή την κατάσταση ήρθαν απ’ τον πόλεμο, τους βομβαρδισμούς, την ερήμωση των χωρών τους που επέβαλαν οι μεγάλες δυνάμεις. Αυτή η πολιτική δεν θα σταματήσει. Αφορά όλους τους εργαζόμενους, και τους ντόπιους και τους μετανάστες.
3. Όπως κάναμε μαζικές πορείες και διαδηλώσεις το Νοέμβρη και τον Δεκέμβρη, έτσι και τώρα πρέπει να συνεχίσει ο κοινός αγώνας.