Σελίδες

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΕΣ & ΤΟΠΙΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ

Πολεμικό κλίμα ενάντια στους μετανάστες

Πολεμικό κλίμα κατά των μεταναστών επιχειρεί να επιβάλει η κυβέρνηση της ΝΔ. Η σαρωτική επιχείρηση που ξεκίνησε με απίστευτη αγριότητα αμέσως μετά τις ευρωεκλογές συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Παράλληλα, εντείνεται και η φρικαλέα προπαγάνδα που απαιτείται για την ιδεολογική στήριξη αυτής της κτηνωδίας και την απόσπαση της απαραίτητης κοινωνικής συναίνεσης. Και επειδή αυτή η συναίνεση δεν αποσπάται πάντα, υπάρχει πάντα η οδός της βίας και της τρομοκρατίας για να επιβάλει τη σιωπή σε όσους διαφωνούν.

Σαφές μήνυμα σκλήρυνσης της κυβερνητικής στάσης απέναντι στους μετανάστες έδωσε η συζήτηση του ζητήματος της «λαθρομετανάστευσης» στο ΚΥΣΕΑ (Κυβερνητικό Συμβούλιο για την Εθνική Ασφάλεια) την προηγούμενη εβδομάδα (Τετάρτη 8 Ιουλίου). Η άμεση εμπλοκή των στρατιωτικών μηχανισμών και η συνεργασία του με τους μηχανισμούς κρατικής καταστολής, ανεβάζει την ένταση γύρω από το ζήτημα των μεταναστών και επιδιώκει να δώσει έναν ακόμη πιο τρομοκρατικό τόνο.

Τόσο οι δηλώσεις Αντώναρου, όσο και οι πρόσφατες δηλώσεις Μεϊμαράκη και Παυλόπουλου δεν αφήνουν το παραμικρό περιθώριο παρανόησης. Ο πρώτος, όταν ρωτήθηκε για ποιο λόγο το ζήτημα των μεταναστών συζητιέται στο ΚΥΣΕΑ, απάντησε ότι το ΚΥΣΕΑ είναι «το ανώτατο κυβερνητικό όργανο που έχει την ευθύνη για τη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας της χώρας». «Το κύμα των λαθρομεταναστών, συνιστά εν δυνάμει απειλή για τις περισσότερο ανεπτυγμένες κοινωνίες της Δύσης» είχε δηλώσει ο Μεϊμαράκης, ενώ ανοιχτό είχε αφήσει το ενδεχόμενο συνδρομής του ΝΑΤΟ στο ζήτημα της «επαναπροώθησης» των μεταναστών ο Παυλόπουλος.

«Αναβαθμίζεται», λοιπόν, ο ρόλος των λεγόμενων λαθρομεταναστών! Κοντά στα γνωστά επιχειρήματα περί αύξησης της εγκληματικότητας, κινδύνου της δημόσιας υγείας, αύξησης της ανεργίας και τα μύρια όσα καταλογίζονται στους κατατρεγμένους των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της καπιταλιστικής υπερεκμετάλλευσης, προστίθεται τώρα πια και η «εθνική ασφάλεια».

Εξάλλου, τη «γραμμή» την έχουν ρίξει εδώ και μήνες οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές, με την ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Ελλάδα: «Η Ελλάδα όλο και εντονότερα αποτελεί πύλη εισόδου λαθρομεταναστών από τη Μέση Ανατολή και την Νότια Ασία προς την Ε.Ε. και υπάρχουν ανησυχίες ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως σημείο διέλευσης για τρομοκράτες που ταξιδεύουν στην Ευρώπη και ΗΠΑ», ανέφερε η έκθεση και συνέχιζε, «το 2008 αυξήθηκαν δραματικά οι δίοδοι λαθρομεταναστών στο Αιγαίο και συνελήφθησαν περίπου 100.000 λαθρομετανάστες».

Είναι σαφές, λοιπόν, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν σκοπεύει να κάνει πίσω από την επιλογή της (η, σωστότερα, την επιλογή των ιμπεριαλιστών) να εντείνει τις διώξεις και την καταστολή ενάντια στους μετανάστες. Το αντίθετο, μάλιστα! Να υπενθυμίσουμε ότι το «δόγμα Μαρκογιαννάκη» ο οποίος, γεμάτος κομπασμό, δήλωνε στις αρχές Ιούνη «θα κάνουμε αυτό που πρέπει» σε σχέση με τις «επιχειρήσεις-σκούπα» προβλέπει συνεχείς τέτοιες επιχειρήσεις και μία τεράστια επιχείρηση μέχρι τα τέλη Ιούλη, πράγμα που επιβεβαίωνε και ο Παυλόπουλος όταν δήλωνε ότι «το αργότερο μέχρι τα τέλη Ιουλίου, αυτά δεν θα τα βλέπετε πλέον», αναφερόμενος σε συμπλοκές τύπου Αγίου Παντελεήμονα.

Σε αυτήν την επιλογή της επιδιώκει την ευρύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση. Αυτός είναι και ο λόγος που το υπουργείο Εσωτερικών κάλεσε και δύο συσκέψεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων υπό τον Μαρκογιαννάκη. Συσκέψεις στις οποίες έσπευσαν όλοι πλην ΚΚΕ. Και αν η συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ θεωρούνται απόλυτα φυσιολογικές, πώς θα μπορούσε άραγε να χαρακτηρίσει κανείς τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ; Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση αποφασίζει και ενεργεί χωρίς να λογαριάζει τα δημοκρατικά δικαιώματα, σε μια περίοδο που είναι ξεκάθαρη η πρόθεσή της να επιβάλει ένα συνολικά αντιδραστικότερο πολιτικό κλίμα, η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ουσιαστική νομιμοποίηση. Και ας δηλώνει το αντίθετο.

• Κομμάτι αυτού του αντιδραστικού κλίματος είναι και η νομιμοποίηση-ενίσχυση των διάφορων φασιστοσυμμοριών. Τα χαρακτηριστικά στιγμιότυπα της ανοχής ή και στήριξης αυτών των συμμοριών από τους μηχανισμούς κρατικής καταστολής που έχουμε ζήσει κατά καιρούς, επαναλήφθηκαν και κατά τη διάρκεια της αντιρατσιστικής πορείας του χώρου της αναρχο-αυτονομίας στις 7 Ιουλίου προς την πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα. Παράλληλα, συνεχίζεται η νομιμοποίηση και προβολή φωνών «αγανακτισμένων πολιτών» ενάντια στους μετανάστες.

Ωστόσο, εδώ θεωρούμε απαραίτητο να κάνουμε ξανά κάποιες παρατηρήσεις. Θεωρούμε ότι αυτού του είδους οι συμμορίες, ακόμη και κόμματα όπως το ΛΑΟΣ, αποτελούν μορφώματα που υφίστανται και δρουν υπό την «παραγγελία» του συστήματος και πάντα προς την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της άρχουσας τάξης. Μιας άρχουσας τάξης η οποία -να μην ξεχνάμε- είναι βαθιά εξαρτημένη από τους ευρωπαίους και αμερικάνους ιμπεριαλιστές. Με αυτήν την έννοια οι όποιες εθνικιστικές και φασιστικές κραυγές στη χώρα μας είναι καταδικασμένες να περιορίζονται στο πλαίσιο που θέτει κάθε φορά η ιμπεριαλιστική εξάρτηση.

Το πρόβλημα επομένως που καλείται να αναδείξει και να παλέψει η Αριστερά στη χώρα μας σε σχέση με τους μετανάστες δεν είναι οι διάφορες φασιστοσυμμορίες, όσο το ευρύτερο κλίμα που νομιμοποιεί και στηρίζει τη δράση τους και, κατά συνέπεια, η ίδια η αστική τάξη και η πολιτική που της υπαγορεύουν τα διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Εάν είναι κάτι απέναντι στο οποίο οφείλει να θωρακιστεί η εργατική τάξη και ο εργαζόμενος λαός της χώρας, αυτό είναι η αστική ιδεολογική προπαγάνδα ενάντια στους μετανάστες και η προσπάθεια να νομιμοποιηθεί η δράση των κρατικών μηχανισμών καταστολής ως «εγγυητών» της κοινωνικής ειρήνης και των συμφερόντων του ελληνικού λαού. Και σε αυτό φυσικά συμβάλλει η γενικότερη αποσυγκρότηση του εργατικού κινήματος και της εργατικής τάξης.

Με αυτήν την έννοια η ανάδειξη των διάφορων φασιστοσυμμοριών ως του κύριου εχθρού και ο εγκλωβισμός της αντιπαράθεσης στο κλίμα ρατσισμού και ξενοφοβίας σε στρατιωτικού τύπου αντιπαραθέσεις μεταξύ ομάδων π.χ. για την «κυριαρχία» της πλατείας του Αγίου Παντελεήμονα, συσκοτίζει την πραγματική ουσία και αποτελεί «βούτυρο στο ψωμί» της αστικής τάξης και των μηχανισμών της οι οποίοι εμφανίζονται ως «ισορροπιστές». Αυτό το πολεμικό κλίμα που σιγοντάρεται από διάφορες πλευρές όχι μόνο δεν ευνοεί το χτίσιμο των απαραίτητων δεσμών αλληλεγγύης μεταξύ Ελλήνων και μεταναστών αλλά ενισχύει το ήδη υπαρκτό κλίμα φόβου που υπάρχει τόσο στη μία πλευρά όσο και στην άλλη.

Αποτελεί καθήκον της Αριστεράς να ξεκαθαρίσει αυτά τα ζητήματα και να θέσει το ζήτημα όχι στη βάση που θέλει να επιβάλλει η αστική τάξη και τα διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα, αλλά στην πραγματική ταξική του βάση. Και αυτό το ξεκαθάρισμα δεν θα γίνει ούτε με επικλήσεις ούτε φυσικά με κραυγές του τύπου «τσακίστε τους φασίστες». Θα γίνει μέσα από την άμεση επαφή με το λαό και τους μετανάστες. Με την αντιπαράθεση στην αστική προπαγάνδα μέσα από τη ζωντανή παρουσία των δυνάμεων της Αριστεράς στις γειτονιές και τους χώρους δουλειάς. Με τη συγκρότηση πρωτοβουλιών που θα φέρνουν κοντά τους έλληνες και τους μετανάστες, που θα αποκαθιστούν το χαμένο κλίμα φιλίας και αλληλεγγύης. Που θα έχουν στόχο να διαλύσουν τα μαύρα σύννεφα του φόβου απέναντι σε έναν ανύπαρκτο εχθρό που έντεχνα στήνει η αστική προπαγάνδα για να καλύψει τον πραγματικό εχθρό. Που δεν θα κουκουλώνουν τα πραγματικά προβλήματα που γεννά η εξαθλίωση στην οποία εξαναγκάζονται να ζουν οι μετανάστες, αλλά θα αγωνίζονται για την αποκάλυψη των πραγματικών υπαιτίων και θα απαιτούν αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής, περίθαλψη και δουλειά για όλους.

Το ΚΚΕ(μ-λ) έχει ήδη απευθύνει την πρόταση προς τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς. Και θα επιμείνει σε αυτή, γιατί γνωρίζει πολύ καλά ότι η υπόθεση της εργατικής τάξης της χώρας δεν μπορεί να υπηρετηθεί, εάν το μεγάλο αυτό κομμάτι της που είναι οι μετανάστες δεν ενταχθούν αγωνιστικά στην υπόθεση αυτή.