Σελίδες

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΕΣ & ΤΟΠΙΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ

Ο αγώνας των καθαριστριών στο ΙΚΑ Βόλου σπάει το μέτωπο εργολάβων-διοίκησης

Η απεργία των καθαριστριών σε εργολάβο του ΙΚΑ Βόλου που ξεκίνησε από την Παρασκευή 3/7, οι συγκεντρώσεις αλληλεγγύης, η περιφρούρηση της απεργίας, η πορεία στο κέντρο της πόλης του Βόλου, ο συντονισμός της δράσης σωματείων, συνδικαλιστών, εργαζόμενων, νεολαίων δημιούργησε όρους για ένα νικηφόρο αποτέλεσμα. Σύμφωνα με πληροφορίες που έφτασαν στις καθαρίστριες, η κεντρική διοίκηση του ΙΚΑ αναγκάστηκε να κηρύξει έκπτωτο τον εργολάβο και να καλέσει τον επόμενο που ήταν στην λίστα του διαγωνισμού για να αναλάβει. Οι καθαρίστριες απαίτησαν να υπογράψουν συμβάσεις όπου όχι μόνο δεν θα γίνουν μειώσεις ωρών, όπως ο έκπτωτος εργολάβος εκβίαζε αλλά θα αυξηθούν οι ώρες δουλειάς που υπήρχαν στις 30/6 κατά μία ώρα τουλάχιστον, να γίνει επαναπρόσληψη όλων των καθαριστριών που δούλευαν και να μην μείνει καμία εκτός δουλειάς, να πληρώνονται τις νόμιμες αποδοχές και να έχουν βαρέα ένσημα. Ο νέος εργολάβος δήλωσε προφορικά ότι αποδέχεται τα αιτήματα, αλλά μένει να υπογραφούν οι νέες συμβάσεις, κάτι που δεν έχει γίνει ακόμα. Η εξέλιξη αυτή, εφόσον τελικά υπογραφούν οι νέες συμβάσεις, αποτελεί μία σημαντική νίκη-παρακαταθήκη για τις καθαρίστριες αλλά και για όλους τους εργαζόμενους της πόλης που σήμερα δέχονται την επίθεση της εργοδοσίας με απολύσεις, εκβιασμούς, απειλές, με την ανατροπή όλων των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Ο αγώνας που έχει δοθεί μέχρι σήμερα αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για αυτά που έχουν να γίνουν ακόμα ενάντια στους εργολάβους-δουλεμπόρους, για προσλήψεις με συμβάσεις αορίστου χρόνου, με πλήρες ωράριο, για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για όλους.

Αυτός ο αγώνας ξεπέρασε πολλά εμπόδια, αποκάλυψε τους πραγματικούς εχθρούς και τους ψεύτικους φίλους, έδωσε περηφάνια στις εργαζόμενες, ανάγκασε πολλούς έστω και στα λόγια να πάρουν το μέρος τους, ανάγκασε τα τοπικά μέσα να προβάλουν τα αιτήματα και τους αγώνες τους, δημιούργησε, μέσα στον αγώνα, ένα κοινό μέτωπο πάλης τόσο διαφορετικών πολιτικών και συνδικαλιστικών δυνάμεων που σε «κανονικές» συνθήκες δεν συναντώνται ποτέ.

Ενα μικρό χρονικό ενός μεγάλου αγώνα

Την Κυριακή 28 Ιούνη πραγματοποιείται στο Εργατικό Κέντρο Βόλου συνέλευση του σωματείου καθαριστριών στην οποία συμμετέχουν, σαν παρατηρητές με δικαίωμα λόγου, συνδικαλιστές και εργατικές παρατάξεις που είναι αλληλέγγυοι με τον αγώνα των καθαριστριών. Στη συνέλευση αποφασίζεται να πραγματοποιηθεί κινητοποίηση την Τετάρτη 1 Ιούλη που αναλαμβάνει ο νέος εργολάβος και να γίνει παρέμβαση διαμαρτυρίας στη διευθύντρια του ΙΚΑ Βόλου και να απαιτηθεί να μην μειωθούν οι ώρες εργασίας. Από την επόμενη της απόφασης γίνεται προσπάθεια υπονόμευσης της κινητοποίησης με «δραστηριότητα» του γραμματέα του Εργατικού Κέντρου (ΔΑΚΕ) σε εργαζόμενες ώστε να πιέσουν το σωματείο να μην προχωρήσει στην κινητοποίηση, πράγμα που το καταφέρνει προσωρινά σαν αποτέλεσμα της απειρίας και της έλλειψης συντονισμού. Η προσωρινή αυτή «επιτυχία» του εργολάβου με την σύμπραξη των εργατοπατέρων, τον αποθράσυνε και έδωσε «τελεσίγραφα» στις εργαζόμενες να «σκύψουν το κεφάλι και να πάνε στη δουλειά». Αυτό εξόργισε τις καθαρίστριες που αντελήφθησαν ότι η αναβολή της κινητοποίησης λειτούργησε σε βάρος τους και σε καινούρια συγκέντρωσή τους αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν κινητοποίηση την Παρασκευή 3 Ιούλη έξω από το ΙΚΑ Βόλου και να καλέσουν τη διοίκηση του ΕΚΒ, σωματεία, συνδικαλιστές, εργατικές παρατάξεις να τους συμπαρασταθούν στον αγώνα τους, σε ανακοίνωση που κυκλοφόρησαν, ανάμεσα στα άλλα γράφουν:

«Μόνο με τη λέξη «σκλαβιά» μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θέλει να δουλεύουμε ο νέος εργολάβος που αναλαμβάνει την καθαριότητα του ΙΚΑ από 01/07/09. Με το έτσι θέλω, γιατί δεν «βγαίνει», αποφάσισε ότι στις νέες συμβάσεις εργασίας θα πρέπει να μειωθούν οι ώρες δουλειάς από 6 σε 4 και 3 κάθε μέρα με αντίστοιχη μείωση των αποδοχών φυσικά! Μαζί με αυτό διώχνει κι όσες νομίζει ότι περισσεύουν.

(…)

Η αναβολή της κινητοποίησης που είχε αποφασιστεί για την 1/7, ημέρα εγκατάστασης του εργολάβου, ξέρουμε ότι ήταν λάθος: ήταν σκόνη στα μάτια μας για να μπορέσει να φέρει ο εργολάβος ό,τι ωράρια ήθελε και να κρατήσει όποιες ήθελε. Μαθαίνουμε όμως από τα λάθη μας και ξεκινάμε το σημερινό αγώνα.»

Την Παρασκευή 3 Ιούλη και ενώ οι εργαζόμενες μαζί με όσους βρέθηκαν αλληλέγγυοι μαζί τους συγκεντρώθηκαν έξω από το ΙΚΑ ο εργολάβος τους ανακοινώνει τηλεφωνικά ότι απολύονται όλες και θα στείλει άλλες στις θέσεις τους. Το σωματείο των καθαριστριών μαζί με μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου (ΠΑΜΕ-ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ) αλλά και εκπροσώπους εργατικών παρατάξεων (ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ-ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΟΤΑ-ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΙΚΑ) κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας στη διευθύντρια του ΙΚΑ και απαιτούν την επαναπρόσληψη των καθαριστριών. Η διευθύντρια του ΙΚΑ παίρνει ουσιαστικά το μέρος του εργολάβου και δηλώνει ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η καθαριότητα και «όλα τα άλλα» (ωράριο, ασφάλεια, συνθήκες εργασίας) αφορούν τις καθαρίστριες και τον εργολάβο και να τα βρουν. Την ίδια μέρα ο εργολάβος φθάνει στο Βόλο από τη Θεσσαλονίκη με άλλες εργαζόμενες και επιχειρεί να ξεκινήσει την καθαριότητα κάτι που απέτρεψε η αποφασιστική παρέμβαση των καθαριστριών και όσων άλλων εργαζόμενων βρίσκονταν εκείνη την ώρα, περιφρουρώντας την κινητοποίηση.

Μπροστά στις απειλές, τους εκβιασμούς και την υπονόμευση οι καθαρίστριες και οι αλληλέγγυες δυνάμεις πήραν την απόφαση να ξεκινήσει απεργία από την καθαριότητα του ΙΚΑ για να παρθούν πίσω οι απολύσεις και να μην μειωθούν οι ώρες δουλειάς, αποφασίστηκε επίσης να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 6 Ιούλη έξω από το ΙΚΑ και να καλεστούν σωματεία και εργαζόμενοι να πάρουν μέρος.

Στην συγκέντρωση που έγινε τη Δευτέρα 6 Ιούλη συμμετείχαν το σωματείο μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας», το σωματείο καθαριστριών σχολείων, σωματείο επισιτισμού, σωματεία των εργοστασίων ΑΓΕΤ και COCA-COLA, συνδικαλιστές του εργοστασίου ΜΕΤΚΑ, η ΠΕΤ-ΟΤΕ, η Συσπείρωση συλλόγου ΟΤΑ Μαγνησίας, ο σύλλογος ΔΕΠ Πανεπιστημίου Βόλου, ΕΑΑΚ Βόλου, το σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, σωματείο ηλεκτρολόγων Μαγνησίας, η Παρέμβαση Μηχανικών, η κατάληψη Ματσάγγου, το ΠΑΜΕ, η ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ, αντιεξουσιαστές/αναρχικοί, η Ταξική Εργατική Αλληλεγγύη Μαγνησίας. Η συγκέντρωση είχε αρκετό κόσμο αν και γινόταν 12 το μεσημέρι και κράτησε μέχρι το απόγευμα σαν περιφρούρηση της κινητοποίησης των καθαριστριών και ενημέρωση με προκηρύξεις και συζήτηση με τους εργαζόμενους του ΙΚΑ και τους εργαζόμενους της πόλης που έρχονταν για να εξυπηρετηθούν. Σημαντικό στοιχείο αποκάλυψης η απουσία της διοίκησης (ΠΑΣΚΕ) του τοπικού συλλόγου των υπαλλήλων του ΙΚΑ που δεν έβγαλε ούτε μία ανακοίνωση συμπαράστασης στις καθαρίστριες και δεν συμμετείχε σε καμία κινητοποίηση παρά τις «κορώνες» διάφορων εκπροσώπων της ΠΑΣΚΕ για «δίκαιο αγώνα των καθαριστριών». Την ίδια μέρα αποφασίζεται από το σωματείο συγκέντρωση και πορεία για την Τρίτη 7 Ιούλη στις 7:30 το απόγευμα στην Πλατεία ελευθερίας, στο κέντρο του Βόλου, έτσι ώστε να «ανοίξει» το θέμα μέσα στην πόλη και να πάρει ο αγώνας κεντρικό χαρακτήρα. Και μετά από αυτή την απόφαση αναλαμβάνει δράση ο …γνωστός, πλέον, γραμματέας του Εργατικού Κέντρου (ΔΑΚΕ) που προσπαθεί να υπονομεύσει και αυτή την κινητοποίηση και ζητάει από τις εργαζόμενες να την ματαιώσουν γιατί «θα γίνουν επεισόδια και θα έχουν αυτές την ευθύνη» (!!!). Οι καθαρίστριες όμως τον είχαν μάθει πια και δεν υποχώρησαν στις μεθοδεύσεις, τις απειλές και τους εκβιασμούς του γνωστού απεργοσπάστη εργατοπατέρα.

Στην πορεία που πραγματοποιήθηκε -να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη πορεία που πραγματοποιείται στο Βόλο ενάντια στις απολύσεις γενικά από τότε που ξεκίνησε η επίθεση- συμμετείχαν όλα τα σωματεία, οι παρατάξεις και οι εργαζόμενοι που είχαν βρεθεί στο πλευρό των καθαριστριών όλο αυτό το διάστημα, μοιράστηκαν προκηρύξεις και φωνάχτηκαν συνθήματα όπως ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΜΕΝΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ, ΕΞΩ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΙΚΑ, ΘΕΛΟΥΜΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΝΕΡΓΙΑ-ΕΞΩ ΤΩΡΑ Η ΕΡΓΟΛΑΒΙΑ.

Στο τέλος της πορείας μία καθαρίστρια είπε: «μου άρεσε αυτό που κάναμε σήμερα, να το ξανακάνουμε» και όσοι ήταν παρόντες, δεσμεύτηκαν ότι ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΝΙΚΗ.