Στα μέσα του καλοκαιριού ψηφίστηκε από το θερινό τμήμα της Βουλής, το ίδιο τμήμα που είναι αναρμόδιο να αποφασίσει για άλλα θέματα (βλ. σκάνδαλα), το νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ. Την ώρα που η σπουδαστική κοινότητα απουσιάζει, η κυβέρνηση πρόσθεσε άλλο ένα κομμάτι στην επίθεση που έχει εξαπολύσει στα δικαιώματα της σπουδάζουσας νεολαίας.
Αφού η κυβέρνηση και το σύστημα, με τη θέσπιση της βάσης του 10, πετάνε έξω από την τριτοβάθμια εκπαίδευση εκατοντάδες νέους κάθε χρόνο, «ανακάλυψαν» ένα νέο πρόβλημα: την υπολειτουργία πολλών τμημάτων, επαρχιακών κυρίως, ΤΕΙ λόγω έλλειψης εισακτέων… Η λύση του προβλήματος φυσικά δεν είναι άλλη από το κλείσιμο δεκάδων τμημάτων και τη «συγχώνευσή» τους με άλλα τμήματα. Η κυβέρνηση ολοκληρώνει έτσι το σχέδιό της για τροποποίηση και κατάργηση πολλών τμημάτων τα οποία δεν ήταν πλέον χρήσιμα για την παραγωγή που ο ιμπεριαλισμός έχει ορίσει για τη χώρα. Ενα θέμα που προκύπτει από το μέτρο αυτό είναι το τι θα γίνουν οι σπουδαστές των τμημάτων που θα κλείσουν. Το νομοσχέδιο αναφέρει ότι αυτό θα ορίζεται με προεδρικό διάταγμα. Αρα οι σπουδαστές είτε, στην καλύτερη περίπτωση, θα βρίσκονται ξαφνικά σε τμήματα που οι ίδιοι ποτέ δεν επέλεξαν είτε, στη χειρότερη, θα διαγράφονται (βάσει Νόμου Πλαισίου) και θα τους χορηγείται μια βεβαίωση με τις μονάδες που πήραν κατά τη φοίτησή τους.
Ενα ακόμα μέτρο του νομοσχεδίου έχει να κάνει με τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των ΤΕΙ. Ο καθορισμός τους θα γίνεται με προεδρικό διάταγμα το οποίο θα βγαίνει από πρόταση του υπουργείου Παιδείας. Πλέον τα επαγγελματικά δικαιώματα είναι στα χέρια του υπουργείου για να τα καθορίσει, να τα αλλάξει και φυσικά να τα καταργήσει. Σε συνέχεια του συγκεκριμένου μέτρου, το νομοσχέδιο κάνει λόγο και για συνεργασία τμημάτων ΤΕΙ με ΑΕΙ που έχουν παρόμοιο αντικείμενο. Η συνεργασία αυτή έχει να κάνει κυρίως με τον από κοινού ορισμό του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών. Σε αυτό αντέδρασαν έντονα οι πρυτάνεις και οι μεγαλοκαθηγητάδες των πανεπιστημίων λέγοντας ότι αναβαθμίζουν(!) τα δικαιώματα των αποφοίτων των ΤΕΙ. Υποστηρίζουν δηλαδή ότι η πολιτική που αφαιρεί κάθε βασικό δικαίωμα της νεολαίας έρχεται να χαρίσει επαγγελματικά δικαιώματα… Στην ουσία, όλα αυτά τα μέτρα έρχονται να πιέσουν κάθε δικαίωμα προς τα κάτω, σε όποια βαθμίδα και αν αυτά αναφέρονται.
Ο πραγματικός λόγος που αυτά τα «κεφάλια της εγχώριας διανόησης» διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους σε οποιοδήποτε μέσο ενημέρωσης βρουν μπροστά τους είναι γιατί το νομοσχέδιο τους εξισώνει με τους προέδρους και τους καθηγητές των ΤΕΙ, μοιράζοντας την «πίτα» τους σε περισσότερους δικαιούχους. Μάλιστα όλα αυτά γίνονται χωρίς πρώτα να έχει γίνει κάποιος «διάλογος» μαζί τους. Αρα οι δηλώσεις για εξίσωση των ΤΕΙ με τα ΑΕΙ χωρίς να έχουν ερωτηθεί τα ΑΕΙ μεταφράζεται στην αγωνία που έχουν για τον παραγκωνισμό τους σε αυτό το σκέλος της επίθεσης.
Το νομοσχέδιο όμως δεν σταματάει εκεί. Ερχεται να χτυπήσει και το λαϊκό Ασυλο, χτυπώντας κατευθείαν τους αγώνες των σπουδαστών και των φοιτητών. Ολα αυτά τα χρόνια, πολλά από τα αντιδραστικά μέτρα των κυβερνήσεων έχουν, έστω και προσωρινά, μπλοκαριστεί από τις παρεμβάσεις και τα σπασίματα των Συγκλήτων και των Συνελεύσεων από τους σπουδαστικούς και φοιτητικούς συλλόγους. Πλέον, βάσει του νομοσχεδίου, αν κάποια από αυτές τις διαδικασίες διακοπεί για 2 συνεχόμενες φορές, οι αποφάσεις θα παίρνονται από το Πρυτανικό Συμβούλιο και τη Συνέλευση των ΤΕΙ αντίστοιχα. Ετσι, κάνουν στην άκρη ακόμα και τους ίδιους τους εκπροσώπους τους μέσα στα ιδρύματα που βασίζονται στα όργανα συνδιοίκησης.
Σαν να μην έφτανε αυτό, δημιουργούν θέσεις αρμόδιων ατόμων για τη φύλαξη των Ιδρυμάτων. Το συγκεκριμένο μέτρο είναι πάγιο αίτημα πολλών προέδρων των ΤΕΙ, που ζητάνε τη φύλαξη των σχολών από εταιρίες security…
Διάχυτη μέσα στο νομοσχέδιο είναι η λογική του νόμου πλαισίου και η κατάργηση του δικαιώματος στις σπουδές, η προώθηση της αξιολόγησης, κατηγοριοποίησης μιας και, όπως αναφέρεται, έχουν ήδη στηθεί οι ΜΟΔΙΠ (μονάδες διασφάλισης ποιότητας) και των τετραετών αναπτυξιακών προγραμμάτων.
Η επίθεση της κυβέρνησης γίνεται όλο και πιο έντονη την ίδια ώρα που το υπουργείο ετοιμάζει και το νόμο για την αναγνώριση των ΚΕΣ και δίνει το πράσινο φως για να χορηγηθούν άδειες λειτουργίας σε ιδιωτικά κολέγια, ενώ παράλληλα σχεδιάζεται το κλείσιμο τμημάτων ΤΕΙ και χρησιμοποιείται ο αστικός τυπος σαν προμετωπίδα σε αυτήν την επίθεση («κλείστε επιτέλους ΤΕΙ» - τίτλος άρθρου «Καθημερινής»). Σε όλα αυτά δεν μπορεί να απαντήσει κανένας «διάλογος» και καμία συνδιαλλαγή. Ο μόνος αρμόδιος για να απαντήσει είναι το φοιτητικό κίνημα, που καλείται να συνεχίσει την αντίστασή του για την ανατροπή των αντιδραστικών σχεδίων τους συστήματος.