Σελίδες

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΕΣ & ΤΟΠΙΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ

Η κυβερνητική επίθεση ξεκίνησε!

Οι προγραμματικές δηλώσεις έγιναν κιόλας από ΔΝΤ-Ε.Ε.-ΣΕΒ

Από την πρώτη κυριολεκτικά μετεκλογική ημέρα, με έναν καταιγισμό δηλώσεων, εκβιασμών και υπαινιγμών κυβερνητικών και άλλων παραγόντων του συστήματος, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ βάζει στην άκρη την εικόνα της «θολής ελπίδας» που σε ένα βαθμό προεκλογικά καλλιέργησε αναφορικά με την πολιτική της απέναντι στους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους. Με έναν ταχύτατο συντονισμό των κυβερνητικών αλλά και των άλλων κέντρων εξουσίας ξετυλίχτηκαν ήδη τα στοιχεία που στοχεύουν στην άσκηση ανοιχτής πολιτικής τρομοκρατίας του λαού με τα οποία θα «δικαιολογηθεί» η προαποφασισμένη άγρια επίθεση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που θα ανακοινωθεί στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Ας δούμε πιο συγκεκριμένα μερικά από τα στοιχεία αυτού του σκηνικού που στήθηκε σε χρόνο ρεκόρ και ασφαλώς υποδηλώνει αρκετά από όσα πρόκειται να ακολουθήσουν.

- Με την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων οι συνήθεις ύποπτοι (ΣΕΒ, ΕΒΕΑ κ.λπ.) σπεύδουν μαζί με τα συγχαρητήριά τους στη νέα κυβέρνηση να δηλώσουν πως οι «μεταρρυθμίσεις» είναι «μονόδρομος» και πρέπει να κλιμακωθούν.

- Πριν ακόμα ορκιστεί η νέα κυβέρνηση (την Τρίτη 6/10) ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος δηλώνει από την Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο της συνόδου του ΔΝΤ: «για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας (σ.σ. της ελληνικής οικονομίας) χρειάζεται πολυετές πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης, τολμηρές και εκτεταμένες θεσμικές μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και εργασίας. Η ισχυρή νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της Κυριακής θα διευκολύνει τις μεταρρυθμίσεις αυτές.» Ταυτόχρονα ο ίδιος υποστήριξε ότι το έλλειμμα για φέτος θα κινηθεί στο 10% (!!!) του ΑΕΠ. Για να έχουμε μια εικόνα της «τρομοκρατίας των αριθμών» στην οποία επιδίδεται η αστική τάξη, θυμίζουμε πως οι πολύ πρόσφατες επίσημες εκτιμήσεις έφερναν το έλλειμμα για φέτος στο 6% του ΑΕΠ, ενώ για το 2008 η αναθεώρησή του από το 5% στο 5,7% που έκανε η ΕΣΥΕ θεωρήθηκε μια ιδιαίτερα θεαματική μεταβολή.

- Την επομένη, ημέρα της ορκωμοσίας των υπουργών, στο υπουργείο Οικονομικών δεν γίνεται η «παραδοσιακή» τελετή παράδοσης-παραλαβής. Αντ' αυτής, το απερχόμενο και το νέο επιτελείο με κλειστή συζήτηση ενισχύουν το κλίμα της «κρισιμότητας» της κατάστασης. Επιπλέον ο νέος «τσάρος» Γ. Παπακωνσταντίνου (σαν έτοιμος από καιρό) «αρκέστηκε» να δηλώσει πως «υπάρχουν επείγοντα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν άμεσα». Η δήλωση «ερμηνεύεται» κατά πως πρέπει από το σύνολο του αστικού Τύπου, με πιο χαρακτηριστικό ίσως το απόσπασμα στο «Βήμα»: «Η καταγραφή αυτή (σ.σ.: την οποία θα κάνει το ΠΑΣΟΚ) ενδεχομένως να οδηγήσει σε αναδιάταξη των στόχων που είχε θέσει προεκλογικά το ΠαΣοΚ ή σε αναθεώρηση ορισμένων χρονοδιαγραμμάτων, προσγειώνοντας τις εξαγγελίες της αντιπολίτευσης στην πραγματικότητα της κυβέρνησης. Ο ρεαλισμός αποτελεί τη συνταγή με την οποία θα αντιμετωπίσει τη σύνθετη κρίση στην οικονομία και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ.Παπακωνσταντίνου . Εχοντας την ευθύνη της επαφής με τις Βρυξέλλες και τις ξένες αγορές, άφησε να εννοηθεί ότι η υλοποίηση του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ θα γίνει εντός του πλαισίου που θέτουν οι ρεαλιστικές συνθήκες και οι προτεραιότητες της οικονομίας.»

- Την Πέμπτη 8/10, η κυβέρνηση δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα αντικατασταθεί ο Γ. Προβόπουλος, και για να γίνει πιο σαφές ότι υιοθετείται η… εκ ΔΝΤ εισήγησή του γίνεται σύσκεψη ολόκληρου του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης μαζί του, υπό τον Γ. Παπανδρέου! Ταυτόχρονα πυκνώνουν τα δημοσιεύματα που «υπενθυμίζουν» πως η πρώτη συνάντηση του Γ. Παπακωνσταντίνου με την Κομισιόν είναι ορισμένη πριν από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, όπου θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις «μεγάλες πιέσεις της Ε.Ε. για άμεση λήψη μέτρων που θα μειώνουν το έλλειμμα»

Το περιεχόμενο της εισήγησης του Γ. Προβόπουλου, αν και διατυπωμένο με τη γλώσσα της ανυπόφορης αστικής ψευδολογίας και υποκρισίας, μικρή ανάγκη μετάφρασης έχει: Μακρόχρονη επιβολή μείωσης μισθών και ανατροπή συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών καταχτήσεων στο Δημόσιο (η «εξυγίανση»), κατάργηση των κοινωνικών κατακτήσεων σε παιδεία-υγεία για το λαό, νέο, πιο αποφασιστικό χτύπημα στη μονιμότητα των Δ.Υ. (οι «εκτεταμένες θεσμικές μεταρρυθμίσεις»), γενίκευση της ελαστικής ανασφάλιστης εργασίας και ένταση της υπερεκμετάλλευσης για τους εργάτες και εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα (οι «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και αγοράς εργασίας»).

Οσο γι' αυτό που ονομάσαμε «τρομοκρατία των αριθμών», δεν είναι παρά η πολιτική, ταξική τρομοκρατία του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστών πατρώνων της ντόπιας αστικής τάξης ενάντια στους εργάτες και το λαό της χώρας. Η τρομοκρατία που απαιτεί την παράλυση και την υποταγή για να προωθηθούν ως «αναπόφευκτα» τα δικά τους συμφέροντα και σχέδια, για τη ζωή μας και το μέλλον μας.

ΔΕΝ θα τους περάσει! Ο συντονισμός και καταιγισμός όλων αυτών των εκβιασμών από τα ντόπια και ξένα κέντρα τούτες τις μέρες έχει και μιαν άλλη πλευρά από την προφανή: Δείχνει την ανησυχία τους για όσα μπορεί να καταφέρει η μαζική πάλη λαού και νεολαίας. Δείχνει την ανάγκη (τους) το φρεσκοεκλεγμένο ΠΑΣΟΚ να σπεύσει να προλάβει από τις πρώτες κιόλας μέρες της θητείας του το λαό και την πάλη του.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν! Δεν χρειάζεται καν να «περιμένουμε» τις προγραμματικές δηλώσεις, μιας και αυτές ήδη μας τις είπαν. Ας ξεκινήσουμε στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στα σχολεία και στα πανεπιστήμια, να συγκροτήσουμε και να αναπτύξουμε τις λαϊκές προγραμματικές δηλώσεις και κατευθύνσεις για το μέτωπο αντίστασης που χρειάζεται και μπορεί να οικοδομηθεί.