Σελίδες

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΕΣ & ΤΟΠΙΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ

Το φιάσκο των καπιταλιστικών οικονομικών θεωριών στην Ινδία και η φτώχεια που γέννησαν

Ο τίτλος, στα αγγλικά, του κειμένου της Αρουντάτι Ρόι, προέρχεται από μια βάρβαρη καπιταλιστική οικονομική θεώρηση που στα ελληνικά θα μεταφραζόταν σαν η θεωρία της διύλισης όπου τα πάντα– πόροι, υποδομές και εργατικό δυναμικό - παραδίνονται στο κεφάλαιο για την κερδοφορία του και συνεπάγεται ότι από αυτήν θα επωφεληθούν στο τέλος και τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα. (Trickle Down Theory)
Η Ρόι επιστρέφοντας από τα δάση στα μεγάλα αστικά κέντρα της Ινδίας αναφέρεται στην πραγματικότητα που βιώνει η συντριπτική πλειοψηφία του λαού της. Μεταφέρει μια εικόνα της πολιτικής κατάστασης από τη μια και των κινημάτων αντίστασης από την άλλη, διατηρώντας τις ιδιαίτερες απόψεις της. Αξίζει να αναφέρουμε ότι υπάρχει μια σημαντική μετατόπιση προς τα αριστερά από τότε που γράφτηκε αυτό το κείμενο, το καλοκαίρι του 2010.

Το κείμενο αυτό εντάσσεται στην Διεθνή Εκστρατεία Ενάντια στον Πόλεμο Κατά του Λαού της Ινδίας (ΙCAWPI) και αποτελεί συμπλήρωμα του κειμένου Περπατώντας με τους Συντρόφους. Παρουσιάστηκε σε μια ενιαία έκδοση με άλλα δυο κείμενα τον περασμένο Ιούνη στο Λονδίνο.
Κάθε ομοιότητα με πράγματα και καταστάσεις που ζούμε στη χώρα μας δεν είναι καθόλου τυχαία. Όχι μόνο σε ότι αφορά την άγρια επίθεση αλλά και σε σχέση με τα κινήματα αντίστασης.
Κι εδώ παρά τις ιδιαιτερότητες και τις αδυναμίες που σίγουρα υπάρχουν, μπορούν να αναφέρονται και σε νικηφόρους αγώνες που σχετίζονται τόσο με τη συγκρότηση των λαϊκών μαζών όσο και με την κυριαρχία της επαναστατικής άποψης που δίνει πραγματικά απαντήσεις σήμερα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΕΔΩ:
Το φιάσκο των καπιταλιστικών οικονομικών θεωριών στην Ινδία και η φτώχεια που γέννησαν  Της Αρουντάτι Ρόι

Δεν υπάρχουν σχόλια: